Els Fayos (Zaragoza) - Aragó - Espanya

        

San Benito. Los Fayos (Saragossa)San Benito.

Pàgina en Aragonés.Pàgina en Francés.Pàgina en Anglés.Pàgina en Castellà.Pagina en Holandés.Pàgina en Catalá.


Els Fayos

Poble situat en la província de Saragossa, més exactament en la comarca de i el Moncayo, en la confluència del rio Queiles i Val. Els Fayos es troba a 2 Kms. de Torrellas, a 6 Kms. per la carretera CV-639 i a 86 de Saragossa. Posseeix una superfície de 3,9 Km2 i altitud de 569 m. Els Fayos pertany a la Diòcesi de Tarazona. Circumscripció DPZ: Tarazona. Codi postal: 50513.

Distància kilométrica a les localitats pròximes:

Torrellas (2.31)
Santa Creu de Moncayo (2.76)
Tarazona d'Aragó (7.00)
Grisel (4.53)
Trasmoz (7.83)
Zaragoza (84)
Cunchillos  
Monteagudo  
Tórtoles (5.55)
San Martín de la Verge de Moncayo (5.56)

Lituénigo (5.73)
Litago  
Olvega  
Vozmediano  
Malón  
Agreda 

Situació: al NO. de Saragossa per autopista A-68, amb desviament en direcció a Borja a carretera N-122, i nou desviament al SO. de Tarazona, de la qual dista 5 km a carretera local.

Celebracions: Festes de San Benito (Patró dels Fayos - Gojos a San Benito) el 21 de març i el 11 de juliol (Festes Patronals) i Santa Bàrbara el tercer diumenge d'agost.

Origen: Podria estar en un antic monestir benedictino on va viure San Atilano, el seu cap va romandre en el poble durant diversos anys, ara es troba a .

Ajuntament: C/ Felipe IV, s/n     Telèfon: 976 644 151  Fax: 976 644 151.

Alcalde: Do José Luis Vela           Cura: Do Arturo Puente

Gentilici: Fayano o Fayense.       Habitants: 191           Casa de turisme rural: EL CANTON - C/ Felipe IV, Nº 16.

Llibres d'interès: Serranillas del Marquès de Santillana. Cartes des de la meva cel·la de Gustavo Adolfo Bécquer.

Entre Torellas y el Fayo
pasaremos el Febrero."

Díxele: "De tal ensayo,
serrana, soy placentero."

Llocs d'interès i topònims: Ermita de San Benito situada en una cova, realment és un vell monestir utilitzat pels monjos benedictinos. Església parroquial de Santa María Magdalena construïda a la fi del segle XVI la torre del qual està rematada amb un campanar mudèjar (Renaixentista). Palacio dels Ducs de Villahermosa del XVI. L'Ajuntament. Restes del castell del XII. (El castell dels Fayos va ser conquistat pels navarresos en 1.148. En 1.367 ho va fortificar Pedro IV. En 1.393 fué venut amb Torrellas i Santa Creu per a incorporar-los a la casa ducal de Villahermosa. Va ser un castell natural amb cavernes. En l'actualitat abandonat i arruïnat.) La cova del Caco amb restes arqueològiques i un aljub, es diu que allí va viure el gegant Caco famós per les seves fetes. La cova de La Coloma per la qual passa un canal de l'època àrab. La cova del Sant Macarro. Cuevas dels Callejares amb restes arqueològiques. Parc de la carretera. Els Callejares, part alta del poble, últimament s'han rehabilitat i ajardinado, són accessibles gairebé al 100%. El Cantó. El Toríl on ens pujàvem per a veure les vaques en la plaça (Barberia). La Costanilla. La plaça vella. El riu alt. El Caixer. La Font. El Cementiri. La carcel. El camp de futbol. La presa del Val. El Cuso. El pas els carros. L'Om. Les Centrals elèctriques, 1ª, 2ª I 3ª. Pontociel i Carracinas llocs anegados pel pantà. Els Cubillos, on ens banyàvem a l'estiu, igual que en les pozas, però aquestes canviaven de lloc cada any. Els barrancs (Luzán, Arnilla, etc.). Ruïnes Monestir del segle XII. Molino dels Moros (Torre). Les Eres Altes. Les Gabanzas. Peñarroya que està al final del pantà. Preñana en la primera central elèctrica. Gallopar en la segona central elèctrica. El Soto Blanco (ara amb merendero). Valdeconejos. Pedra rodona. El Arbal. Les Landes. El riu Chico. El Badillo. El Rio La Casa (frontera amb Castella). El Molí. La Aglera. La Canal (desaparegut). La revolta la Sarra. Valdecarrera (desaparegut). La Fita (frontera amb Castella). El Turó. La Devesa. La Devesa Baixa. La Solana. La Umbria. Retuerta (desaparegut). Els Pilots. El Sifó. El Formatge. El tunel. El Muñal. Condamina. El camí de Santa Cruz. Els Lumbacos o Lombacos (Torrellas) que està en el soto blanc, entre Torrellas i Els Fayos allí està la cova del Sant Macarro. Lombaco és un topònim d'origen cèltic, un dels pocs que es conserven a Aragó.

Calles: Major, Felipe IV, Aurora, Carretera, Plaza, Plaça vella, Costanilla, Camí de Santa Cruz, Extramurs, Etc.

Recopilació de paraules i expressions del poble: Ababol, Ardacho, Ardachicha, Arguellao, Bozo, Cabezudo, Carnúz, Chordón, Rasera, Rasmia, Etc.

Malnoms: Quiterios, Molineros, Botas, Pascasios, Zagones, Culirroyos, Soros, Casianos, Negretes, Chatos, Quitines, Corderas, Topos, Bataneros, Coletas, Cristos, Randas, Caladoras, Cuenca, Zordias, Etc.


Comptador de Visites


E-mail de l'Ajuntament dels Fayos

San Benito.             San Benito.             Escudo de Los Fayos.             San Benito.             San Benito.

Imatges del poble i voltants.

Torre mudejar de la Iglesia de Santa María Magdalena. Cueva del castillo de los moros. Calle Mayor. Rio Queiles canalizado.
Peñas de Los Fayos. El Pueblo. Reserva de buitre autóctono. Rio Queiles y Val.
Pantano. Pantano. Presa del pantano del Val. Vista desde lejos.
Embalse del Val. Peña de Los Fayos. Huerto. Queiles canalizado.

M'agradaria realitzar una llista amb el nom de totes les coves, barrancs, noms de zones del poble, etc. però necessito la vostra col·laboració.

Altres pàgines d'interès:

Els Fayos - cityrewiew                     Els Fayos - mispueblos           Els Fayos - aragoneria

Els Fayos - guiadeayuntamientos              Villarijo                             Villarijo (Soria)

Els Fayos - pobles-españa                       Os Fayos                           Els Fayos a  Suècia

La llegenda de La Cova del Caco                Serranillas del Marquès de Santillana

Diputación Provincial de Zaragoza    D.P.Z. Gobierno de Aragón Las Cortes de Aragón  
      El Justícia d'Aragó Universidad de Zaragoza Ayuntamiento de Zaragoza Ajuntament ZAZ
   

 


Si vols enviar suggeriments, preguntes o fotos escriu a :

Jesús Manuel Pastor Pérez

Gràcies.

Paso de San Benito.

Tornar al principi

 

©

Pàgina actualitzada el Dijous, 2 d'Agost de 2004.

Puedes buscar lo que quieras con Google.

Escati Free Counter


Comptador de visites.

El Somontano del Moncayo està integrat pels termes municipals d'Alcalá de Moncayo, Ambel, Añón, Grisel, Litago, Lituénigo, Els Fayos, San Martín de la Verge del Moncayo, Santa Creu de Moncayo, Talamantes, Trasmoz, Vera de Moncayo, Malón, El Buste, Vierlas, Novallas, Calcena, Purujosa, Trasobares, Torrellas, Bulbuente i la zona del terme municipal de situada sobre la cota 1000.

LLEI 14/2001 * El 2 de juliol de 2001 es crea la comarca de i el Moncayo està composta pels municipis de: Alcalá de Moncayo, Añón de Moncayo, El Buste, Els Fayos, Grisel, Litago, Lituénigo, Malón, Novallas, San Martín de la Verge del Moncayo, Santa Creu de Moncayo, Tarazona, Torrellas, Trasmoz, Vera de Moncayo i Vierlas.

Mapa de la zona.

Ultimes notícies:

Els dias 1, 2 i 3 d'Octubre se celebrarà la" I MOSTRA DE CETRERIA DELS FAYOS".

Página en Aragonés.